BIO BAMBUCKÉ MÁSLO

3. září 2013 v 8:53 | biobambuckamaslo |  O bambuckém másle
Bambucké máslo je přírodní surovina, která se získává z afrického stromu ořešáku. Najdeme ho v rovníkové Africe v zemích jako je Ghana, Nigérie, Mali nebo Burkiny Faso. Tamní domorodci nazývají strom karité. Jeho plody jsou velké asi jako švestky a jejich zpracováním (pražením, drcením a třením) se získá máslu podobný tuk, takzvané bambucké máslo.

Jsou dva základní druhy, rafinované a nerafinované. To první je tepelně upravené a zbavené některých látek. Naopak nerafinované je surové včetně všech původních látek.
Testy prokázaly, že bambucké máslo chrání pokožku před nepříznivými vlivy prostředí, regeneruje ji a hydratuje, zvyšuje elasticitu a zpomaluje proces stárnutí. Má také protizánětlivé a hojivé účinky, podporuje její přirozenou obranyschopnost a ochraňuje pokožku před škodlivými vlivy životního prostředí. Je tedy vynikající surovinnou pro kosmetický průmysl.
Přestože je bambucké máslo v Africe používáno také při přípravě pokrmů, a to již po celá staletí, moderními metodami byla jeho nutriční hodnota ověřována teprve nedávno.
Bambucké máslo je bohaté na nenasycené mastné kyseliny a vitamíny A, D, E a F. Vitamín E (tokoferol) je nejdůležitější antioxidant v těle. Chrání buňky před oxidačním stresem a účinky volných radikálů, pomáhá zpomalovat stárnutí a prokazatelně působí jako prevence proti nádorovému bujení. Pro svou vynikající snášenlivost a příznivý vliv na pokožku je bambucké máslo vhodnou součásti kosmetických krémů na citlivou pleť. V másle byl také nalezen triterpenický alkohol, 24-Methylen-dammarenol. Deriváty triterpenoidního dammaranu byly nalezeny také v řadě léčivých rostlin, např. v ženšenu, a je jim přisuzován antibakteriální, protizánětlivý a proti-rakovinný účinek.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama